TALLERS


                                     Taller de cal·ligrames a la biblioteca Josep M. López Picó de Vallirana

Des de sempre m’ha interessat treballar pel foment de la lectura i l’escriptura dels infants. Per aquest motiu vaig començar a fer tallers, per incentivar el gust per la literatura amb un accent especial per la poesia.

La poesia forma part de la vida dels infants des de ben menuts a través del joc i la musicalitat de les paraules. Durant el primer i segon any de vida d’un infant la mare i el pare acudeixen a les primeres formes de literatura oral (cançons populars, jocs de falda, cançons de bressol, cantarelles, tirallongues, endevinalles...) per comunicar-se amb el seu fill. Normalment, aquest encontre es produeix de forma natural perquè els pares tenen interès a establir llaços afectius a través d’aquests jocs lingüístics per acompanyar els menuts en l’etapa de descobriment i adquisició del llenguatge. Però, a poc a poc, les famílies deleguen aquests jocs poètics a l’escola, especialment en l’educació infantil, i aquesta relació afectiva per mitjà dels jocs de paraules entre pares i fills es va modificant i, en algun cas, desapareixent. No obstant, si s’impulsa i es proporcionen les eines i pautes adequades perquè se segueixi compartint el gust per la poesia a casa, en família, ampliant-la a la poesia d’autor, a part de la del folclore, i integrant-la dins la vida quotidiana, es convertirà en un espai comunicatiu i afectiu entre els diferents membres de la família que s’anirà desenvolupant i enriquint al llarg dels anys.

Cal que el camí per compartir l’interès per la poesia a l’escola i a casa es faci plegats. D’aquesta manera, els contextos família i escola han de construir una relació activa que es pot alimentar positivament d’altres experiències vinculades a altres espais com ara la biblioteca.

Què pretenc amb els tallers?
  • Fer conèixer i gaudir de la poesia de forma natural, lúdica i quotidiana
  • Donar continuïtat a l’interès poètic, tan natural i vivencial, dels infants
  • Acompanyar els infants a descobrir o redescobrir la poesia
  • Establir llaços i ponts entre la bona feina de les escoles i l’interès de les famílies
  • Fer desaparèixer la por i el respecte que poden sentir les famílies per la poesia
  • Viure la poesia de forma transdisciplinària i connectar-la amb altres disciplines artístiques

Així doncs, faig tallers per a escoles o biblioteques i tant per a infants com per a famílies. Estan personalitzats segons els vostres interessos: de lectura o d’escriptura de poesia, de cal·ligrames, de jocs poètics, de poesia i contes populars, de poesia vinculada a altres disciplines com la dansa, l'art, la música, el teatre… La meva experiència s’ha especialitzat sobretot en primeres edats i fins a 12 anys.                                         Sessió de poesia i art a la biblioteca Barceloneta- La Fraternitat de Barcelona
                                                      Sessió de poesia i collage a la biblioteca Barceloneta- La Fraternitat de Barcelona


                                Taller de cal·ligrames a partir del llibre Poemes dibuixats de Montse GinestaSi voleu sol·licitar informació sobre els tallers, contacteu amb mi.