PROJECTESPISSIGANYA.CAT

Juntament amb el poeta i mestre Andreu Galan vam fundar el 2011 Pissiganya.cat, la primera revista digital de poesia infantil escrita per nens i nenes. Els seus principals protagonistes, doncs, eren els infants, alumnes de les diferents escoles de primària d’arreu del País Valencià, les Illes Balears, Catalunya i la Catalunya Nord, poetes tots ells en llengua catalana, aquesta preciosa joia mil·lenària que personatges ben nostrats com Ausiàs March, Maria-Mercè Marçal, Jacint Verdaguer, Joan Vinyoli, Vicent Andrés Estellés, Caterina Albert, Isabel de Villena o Blai Bonet tan bé van saber conrear.

Pissiganya era, per tant, la revista escolar de més gran abast existent dins el domini lingüístic català, car la fèiem, poble a poble, comarca a comarca i ciutat a ciutat entre totes les escoles que hi participàvem per mitjà de la xarxa. La missió de Pissiganya, doncs, era atiar el foc de la creació poètica des del principi: l'escola primària, amb la voluntat que els infants, en la mesura que s'hi aficionessin de menuts, també continuessin, en fer-se grans, el gust per llegir i escriure poesia.

Per donar la màxima projecció als poemes dels infants i al reconeixement de la bona feina feta a les escoles, vam redissenyar el projecte i vam crear el 2012 el Premi Pissiganya de Poesia Escolar amb molt bona acollida als centres. El curs 2014-2015 en vam fer la quarta edició i vam celebrar el lliurament de premis juntament amb el Premi Sambori Òmnium Catalunya en el marc de la festa d'El Tinter de les Lletres Catalanes, una festa literària per a joves de 6 a 18 anys  dels Països Catalans. 

El curs 2015-2016, com a novetat de la cinquena edició, vam ampliar la convocatòria a secundària, batxillerat i cicles formatius per primer cop i Òmnium Cultural es converteix en coorganitzador a més de seguir impulsant i celebrant El Tinter de les Lletres Catalanes amb més sarau i premis! En aquesta segona festa d'El Tinter la companyia de Comediants es va encarregar de conduir l'acte amb fragments de l'obra El llibre de les bèsties  de Ramon Llull i va ser una meravella! Podeu veure'n imatges i fins i tot un reportatge de l'Info K aquí. 

Els cursos 2016-2017 i 2017-2018 van anar molt bé i vam augmentar la participació d'escoles d'arreu del territori, amb més de 1.000 poemes per edició i també millora amb escreix de la qualitat. Els patrocinadors del premi Pissiganya foren la Fundació Carulla, l'editorial Andana i la Fundació Joan Brossa.
Podeu veure el reportatge que va fer Òmnium Cultural de l'entrega de premis del 2018 aquí.
I de l'entrega de premis del 2019 podeu visualitzar-ne el reportatge aquí. El 2020, degut a la pandèmia, l'edició del 9è Premi Pissiganya es va anul·lar.MITJANITS

Una experiència poètica i audiovisual que s'endinsa en l'univers imaginatiu dels infants.
Poemes: Martina Escoda
Imatge: Marta Palacín